ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙ-ΚΕΝΤΡΟ

Απόκτηση δεξιοτήτων για καθοδήγηση των νέων

Το πρόγραμμα επιδιώκει μέσω της πραγματοποίησης ενός διήμερου εργαστηρίου την ανάπτυξη δεξιοτήτων καθοδήγησης στους νέους. Αφορά άτομα τα οποία έχουν ηγετική θέση σε συμβούλια και επιτροπές ή αλληλοεπιδρούν σε εθελοντικές ομάδες νεολαίας ή εργάζονται με τη νεολαία (youth workers), με σκοπό την άμεση και έμμεση θετική επίδραση στον τρόπο διαχείρισης και αλληλεπίδρασης μεγάλου αριθμού νέων. Παράλληλα το πρόγραμμα είναι ωφέλιμο σε ατομικό επίπεδο καθώς θα εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με γνώσεις και δεξιότητες ώστε να διαχειρίζονται προσωπικά ή επαγγελματικά διλήμματα, να ενεργούν και να αποδίδουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Μέσα από την χρήση μεθόδων μη τυπικής μάθησης και την πρακτική εξάσκηση, οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται για την καθοδήγηση νέων αλλά και ομάδων νεολαίας, στους τρόπους που μπορεί η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική.

Tο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022. Μέσω της διοργάνωσης τέτοιων δραστηριοτήτων προσφέρεται η ευκαιρία στους νέους και νέες που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, προέρχονται από μη προνομιούχα και διαφορετικά περιβάλλοντα ή ανήκουν σε ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, να αποκτήσουν τις σχετικές γνώσεις και ικανότητες και να εξελιχθούν σε ενεργούς και προσηλωμένους πολίτες, εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από το αίσθημα ότι ανήκουν στην Ευρώπη.

Κάνε σήμερα εγγραφή για να συμμετάσχεις στο πρωτοποριακό διήμερο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο για Νέους “Οι Νέοι στο Επί-Κεντρο”, που διοργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. 

Απόκτησε γνώσεις και δεξιότητες που θα συμβάλουν στην αυτοβελτίωση και ανάπτυξη σου!

Οργανωτές

Υποστηρικτές

Γενικές Πληροφορίες

Ημερομηνίες | Χώρος

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Δεκεμβρίου 2022 στο PEFKOS CITY HOTEL στη Λεμεσό. www.pefkoshotel.com/

Γλώσσα

Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος θα είναι η Ελληνική.

Διαμονή

Η διαμονή των συμμετεχόντων θα διευθετηθεί σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Στην ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο δωματίου που επιθυμείτε.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να εισέλθουν στα δωμάτιά τους στις 14:00 την πρώτη μέρα του κάθε εργαστηρίου.  Η αποχώρηση από τα δωμάτια θα πρέπει να γίνει μέχρι και τις 12.00 την δεύτερη μέρα του εργαστηρίου.

Διατροφή

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα διαλείμματα καφέ, γεύμα και δείπνο  που θα προσφερθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Κάθε δείπνο και γεύμα συμπεριλαμβάνει και ένα μη αλκοολούχο ποτό.

Άλλες χρεώσεις που αφορούν προσωπική κατανάλωση από τους συμμετέχοντες δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα.

Οδοιπορικά έξοδα

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει οδοιπορικά έξοδα για τους συμμετέχοντες.

Βεβαίωση παρακολούθησης

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά παρακολούθησης μετά τη λήξη του προγράμματος.

COVID 19

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με βάση τα διατάγματα Περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19. Στο πρόγραμμα θα διασφαλίζεται αυστηρά η τήρηση τωνυγειονομικών πρωτοκόλλων (αποστάσεις, μάσκες, μέγιστος αριθμός ατόμων).

Πληροφορίες – ενημέρωση

Για οποιεσδήποτε απορίες ή διευκρινήσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του προγράμματος, παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε με την Λειτουργό Νεολαίας ΚΟΚΕΝ, Δήμητρα Παπαδοπούλου στο 25346640 ή/και στο dimitra.papadopoulou@cyprusyouth.org

Εγγραφές

 • Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μόνο 25 άτομα ηλικίας 18+ ετών από όλη την Κύπρο. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
 • Απαραίτητη η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συμμετοχής μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου 2022.
 • Μετά την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συμμετοχής θα λάβετε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας επιβεβαίωση της συμμετοχής σας από τους οργανωτές.
 • Πριν την έναρξη κάθε εργαστηρίου παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να είναι έγκαιρα στο ξενοδοχείο ώστε να περάσουν από την γραμματεία για να λάβουν υλικό του σεμιναρίου και να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους.
 • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει φωτογράφιση και οι φωτογραφίες θα δημοσιοποιηθούν.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 • Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18+ ετών από όλη την Κύπρο.
 • Απαραίτητη η έγκαιρη εγγραφή και επιβεβαίωση της συμμετοχής σας από τους οργανωτές.
 • Όρεξη για μάθηση και αλληλεπίδραση
 • Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των θεματικών ενοτήτων του διημέρου εργαστηρίου που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει Σάββατο πρωί στις 10.00 μέχρι και τις 16.30 και θα ολοκληρωθεί τη Κυριακή από τις 09.30 μέχρι και το μεσημέρι στις 12.00.

Θεματολογία

Μέσα από τις δομημένες ενότητες του εργαστηρίου θα αναπτυχθούν οι θεματικές:

Α. Δεξιότητες καθοδηγητών – νέων

 • Αυτογνωσία
 • Συναισθηματική νοημοσύνη/Διαχείριση συναισθημάτων
 • Ανάληψη ευθύνης για τη στασιμότητα του εαυτού ή της ομάδας
 • Ενσυναίσθηση/Ενεργητική ακρόαση

Β. Καθοδήγηση ομάδων νεολαίας

 • Παρακίνηση ομάδας
 • Εντοπισμός στόχων
 • Δέσμευση για αλλαγή

Γ. Αποτελεσματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση

 • Λήψη απόφασης
 • Ανατροφοδότηση

Δ. Μοντέλα, εργαλεία και τεχνικές καθοδήγησης

 • Θεωρητικό υπόβαθρο
 • Πρακτική εξάσκηση για κατανόηση

Εισηγητής 

Νικόλας Νικολαίδης

Διευθυντής, Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός, ανάπτυξη και εξέλιξη της ηγεσίας και του στρατηγικού management, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των ΜΚΟ.
Στην προϋπηρεσία του περιλαμβάνονται θέσεις σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα. 

Μεταπτυχιακό στον τομέα της Διοίκησης, με εξειδίκευση την Ηγεσία σε σχέση με την συναισθηματική νοημοσύνη από το Kingston London University.

Αρέσει σε %d bloggers: