Παγκύπρια Εκστρατεία «Νέοι και Οδική Ασφάλεια» 2019

Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ) οργάνωσε και υλοποίησε την παγκύπρια εκστρατεία «Νέοι και Οδική Ασφάλεια» κατά το έτος 2019.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, διακρίθηκαν ότι οι κύριες αιτίες σοβαρών δυστυχημάτων στη Κύπρο είναι:

  • Απρόσεκτη και αμελής οδήγηση
  • Αλκοόλ
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Μη τήρηση αριστερής λωρίδας πορείας
  • Απρόσεκτη διακίνηση πεζών

Με βάση τα πιο πάνω, ο κεντρικός στόχος της εκστρατείας σχετίστηκε άμεσα με την επιρροή́ του ανθρώπινου παράγοντα (βελτίωση συμπεριφοράς, νοοτροπίας και συνηθειών των χρηστών του οδικού δικτύου) όσον αφορά στην επίτευξη της ασφαλούς οδήγησης στους δρόμους. Κύρια χαρακτηριστικά́ της εκστρατείας ήταν η ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας στις μη αστικές κατοικημένες περιοχές, με τρόπο ενιαίο και καθολικό́ και η μεγάλη χρονική́ διάρκειά της.

Η κεντρική ιδέα της εκστρατείας βασίστηκε  στο γεγονός ότι στις μη αστικές κατοικημένες περιοχές παρουσιάζονται πολλές κύριες αιτίες δυστυχημάτων όπως έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο 2013-2017 γίνετε αντιληπτό ότι οι «επίφοβες» ομάδες είναι αυτές των ηλικιών 15 – 24, 25 – 39 και τα άτομα πάνω των 60 ετών. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα τα οποία ζουν ή επισκέπτονται συχνά αυτές τις περιοχές. Συνάμα τα άτομα ηλικίας 15-35 αποτελούν και μέλη των Κέντρων Νεότητας.

Με βάση τα παραπάνω ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας και τα μέλη του, με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας σχεδίασε και οργάνωσε τις ακόλουθες ενέργειες:

Κατασκευάστηκαν και διανεμήθηκαν 42  μεταλλικές πινακίδες οι τοποθετήθηκαν από τον ανάλογο αριθμό Κέντρων Νεότητας δίπλα από τον δρόμο και κοντά στην οδική «είσοδο» κάθε κοινότητας. Όλες οι πινακίδες έχουν κοινό σχεδιασμό και κείμενο. Σε όλες αναγράφεται: «ΠΡΟΣΟΧΗ, Εισέρχεστε σε κατοικημένη περιοχή. Οι γονείς και τα παιδιά μας διακινούνται στο δρόμο»  Στο κάτω μέρος κάθε πινακίδας αναγράφεται «ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΧΧΧΧΧΧΧ» ανάλογα με το Κέντρο Νεότητας που έχει τοποθετηθεί.

Κάθε Κέντρο Νεότητας σε συνεννόηση με το κοινοτικό συμβούλιο ή/και άλλες αρχές έχει προνοήσει  την σωστή και νόμιμη τοποθέτηση των πινακίδων στα όρια της κοινότητας του.

Παράλληλα διανεμήθηκαν σε όλα τα Κέντρα Νεότητας που συμμετείχαν  στην εκστρατεία, ενημερωτικά έντυπα τα οποία συνοπτικά περιέχουν χρήσιμες συμβουλές με στόχο την ενημέρωση όλων των κατοίκων κάθε κοινότητας αλλά και των επισκεπτών.

Κάθε Κέντρο Νεότητας παρέλαβε και τοποθέτησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε τη δική του πινακίδα. Την τοποθέτηση ανέλαβαν οι νέοι του Κέντρου Νεότητας. Παράλληλα έγινε φωτογράφιση κάθε τοποθέτησης και ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του Κέντρου Νεότητας αλλά και του ΚΟΚΕΝ.
#youthroadsafety2019 #slowdown #koken50years #cyprusyouth #beYouthself

 

Leave a Reply

Αρέσει σε %d bloggers: