Κύπρος- Σουηδία 2,975 km μακριά;
Europe Goes Local, study visit at Gothenburg, Sweden, 19-21.10.2021
Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να δούμε τι κάνουν οι νέοι στα κέντρα νεότητας της Σουηδίας, πως λειτουργούν τα Youth Centers, όπως τα λένε και οι Ευρωπαίοι. Πήραμε λοιπόν το αεροπλάνο από την Πάφο, πήγαμε στο Μόναχο, και από εκεί πήραμε ένα άλλο αεροπλάνο που μας πήγε Σουηδία. Μετά πήραμε λεωφορείο που μας πήγε από το αεροδρόμιο στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, και από τον σταθμό των λεωφορείων πήραμε τραμ για να φτάσουμε τελικά στο ξενοδοχείο.
Κάπως έτσι καταλήξαμε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Gothenburg. Με καθημερινή θερμοκρασία γύρω στους 11-12 βαθμούς κελσίου, τακτική βροχή και απουσία ηλιαχτίδων –ως επι το πλείστο. Με πληθυσμό 599,011 κατοίκων, μεταξύ των οποίων οι 100,708 είναι έφηβοι ηλικίας 15-29 ετών.
Το θεωρητικό μέρος της επίσκεψης γινόταν στα γραφεία του οργανισμού φιλοξενίας KEKS. Συζητήσαμε για το ρόλο του λειτουργού νεολαίας σε σχέση με τις τοπικές και εθνικές αρχές, τις πολιτικές που προωθούνται για την αναβάθμιση, ενδυνάμωση και αναγνώριση του ρόλου του λειτουργού νεολαίας (μέσα από την European Youth Work Agenda, για την οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ: https://www.eywc2020.eu/en/convention/). Επιπλέον, συζητήσαμε για την σύμπραξη ‘’Europe goes local’’ – της οποίας μέρος της αποτελεί και η πιο πάνω επίσκεψη. Το Europe Goes Local είναι μια πλατφόρμα όπου 27 εθνικές αρχές, μαζί με ένα αριθμό οργανισμών, συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την εργασία των νέων σε τοπικό επίπεδο. (περισσότερες πληροφορίες και εργαλεία μπορείτε να βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο: https://www.europegoeslocal.eu/about/). Επιπρόσθετα, σημαντικό μέρος των παρουσιάσεων είχε το εργαλείο Logbook, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα τεκμηρίωσης και παρακολούθησης της εργασίας για τους νέους. Μέσω αυτού καταγράφονται στα youth centers η συμμετοχή των νέων, ο αριθμός των συμμετεχόντων, οι δραστηριότητες. Παρέχει επίσης ερωτηματολόγια προς τους νέους, και αντλεί πληροφορίες για να γίνεται πιο εύκολα κατανοητή η σχέση ανάμεσα στους διαφορετικούς τρόπους εργασίας με την νεολαία και πως μπορεί να βελτιωθεί.
Study Visit
Η περιήγηση μας στα Youth Centers του Gothenburg άρχισε με την πρώτη στάση στο Arena-29. Ένας καταπληκτικός χώρος, με σχεδόν 10 αίθουσες ποικίλων ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Αίθουσα που χρησιμοποιείται ως στούντιο φωτογραφίας και βίντεο με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για μαθήματα θεάτρου. Ειδική αίθουσα για τέχνες, ζωγραφική, ραπτική, σχέδιο, ειδικό υπολογιστή για μοντάζ βίντεο και επεξεργασία φωτογραφίας. Χώρος για χορό. Στούντιο μουσικής. Καφετέρια. Μαθήματα κεραμικής.
Πως γίνεται η χρήση αυτών των χώρων; Οι νέοι, αποφασίζουν για την υλοποίηση μιας ιδέας. Την συζητούν με τους λειτουργούς νεολαίας εκεί, θέτουν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και το εντυπωσιακό: τους δίνουν κλειδιά για ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους, και για χρήση του εξοπλισμού οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μέχρι τις 12 το βράδυ και χωρίς απαραίτητα την παρουσία των λειτουργών εκεί. Ανάληψη υπευθυνότητας και ωριμότητα. Κάπως έτσι, όπως γίνεται και στην Κύπρο J
Δεύτερη στάση ήταν στο Youth Center Kulturlagret. Ένας τεράστιος χώρος με σκήνη και εξοπλισμό για παρουσίαση παραστάσεων και συναυλιών. Σε αυτό τον χώρο οι νέοι αποφασίσουν και διοργανώνουν συναυλίες για ψυχαγωγία και προώθηση της μουσικής κουλτούρας. Η επιλογή των μουσικών είναι ελεύθεροι από τους νέους, απλά συζητούν και διευθετούν με τους λειτουργούς νεολαίας τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων τους και την εξασφάλιση επιπλέον τεχνικού εξοπλισμού που ενδέχεται να είναι απαραίτητος για την υλοποίηση της εκδήλωσης τους. Στον χώρο λειτουργεί επίσης ένα μικρό στούντιο στο οποίο οι νέοι πειραματίζονται με την φωτογραφία και το βίντεο. Το Kulturlagret αποτελεί όπως λέει και το όνομα του σε ελεύθερη μετάφραση, ένα χώρο πολιτισμού!
Τρίτη στάση ήταν στο Centralen το οποίο βρισκόταν σε απόσταση μιας ώρας από το κέντρο της πόλης του Gothenburg. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το άνδρο των απανταχού gamers! Είχε μια ολόκληρη αίθουσα με 20 υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, αποκλειστικά για χρήση βιντεοπαιχνιδιών. Είχε επίσης 2 γήπεδα τένις, γήπεδο τους μπάσκετ, χώρο με επιτραπέζια παιχνίδια, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για προβολή ταινιών με τον ανάλογο εξοπλισμό, και εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας για χρήση από τους νέους.
Τέταρτη και τελευταία στάση ήταν το Bagarns. Ένας χώρος που παλαιότερα ήταν εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και τώρα έχει μετατραπεί σε ένα πολυχώρο νεολαίας με αξιοζήλευτο εξοπλισμό και υποδομή. Η κεντρική αίθουσα αποτελεί τον χώρο υποδοχής των νέων και υπάρχει η καφετέρια στην οποία προσφέρεται δωρεάν φαγητό στου νέους που το επισκέπτονται. Έχει μια αίθουσα με σκηνή, αίθουσα για προβολή ταινιών και 3 στούντιο μουσικής στα οποία προσφέρονται μαθήματα μουσικής στους νέους: κιθάρα, ντραμς, πιάνο κτλ. Στους χώρους του youth center πραγματοποιούνται παιχνίδια bingo, για να έρχονται οι νέοι σε επαφή με τους μεγαλύτερους, κυρίως συνταξιούχους.
Τα youth centers στο Gothenburg είναι υπό την ευθύνη των δήμων, τα οποία φροντίζουν για την χρηματοδότηση τους και την γενικότερη λειτουργία τους. Είναι χώροι στους οποίους δίνεται η ευκαιρία για υγιή απασχόληση των νέων, και η τέχνες και ο πολιτισμός έχουν σημαντικότατη βαρύτητα. Μέσα σε αυτά δίνεται η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών και η ελευθερία για την έκφραση και υλοποίηση μια ιδέας και ενός έργου. Δίνονται τα μέσα σε νέους και νέες δωρεάν και χωρίς παράλογους περιορισμούς, με σεβασμό προς τους ίδιους, και προς τις αξίες των τεχνών και του πολιτισμού.
Τα Youth Centers στην Κύπρο, τα κέντρα νεότητας μας, δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό που είδαμε πιο πάνω. Δεν διαθέτουν ούτε τεράστια οικήματα και υποδομές όπως είδαμε πιο πάνω. Διαθέτουν όμως αριθμό εθελοντών που νοιάζονται για το κοινωνικό σύνολό και το έργο τους ωφελεί αξιοσημείωτο αριθμό ατόμων και κοινοτήτων μέσα σε όλη την Κύπρο.
Τα 2,975 χιλιόμετρα που απέχει η Σουηδία από την Κύπρο δεν είναι πολλά. Μπορούν εύκολα να διανυθούν με την αλλαγή απλά δυο πτήσεων, δυο αεροπλάνων. Για να αποκτηθεί όμως η υποδομή που είδαμε πιο πάνω, για να προσδώσουμε στις τέχνες και στον πολιτισμό την αξία που τους αρμόζει μέσα στην κοινωνία, και για να δημιουργήσουμε τους χώρους που θα προσελκύουν την νεολαία και θα την απομακρύνουν από τα κακώς κείμενα, θα χρειαστούμε λίγη δουλειά, λίγη θέληση και λίγη στήριξη παραπάνω!
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι λειτουργοί νεολαίας Δήμητρα Παπαδοπούλου και Στέλιος Τζίβας,με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Κέιμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου





















