Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας οργανώνει εκστρατεία για το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων. Πρόκειται για ένα θέμα που θεωρείται γενικότερα ταμπού και σκοπό η εκστρατεία αυτή έχει ακριβώς να καταρρίψει μύθους και προκαταλήψεις που πολλοί άνθρωποι έχουν για τη δωρεά οργάνων, μέσα από τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Γνωρίζουμε ότι το ποσοστό δωρητών οργάνων στην Κύπρο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό αφού χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στη  λίστα αναμονής για μόσχευμα και το ποσοστό των δοτών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Αποτέλεσμα είναι συνάνθρωποι μας να χάνουν τη ζωή τους, ενώ θα μπορούσαν να είχαν την ευκαιρία για μια σωτήρια μεταμόσχευση. Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν το πρόβλημα της απόχης των κύπριων πολιτών από τη δωρεά οργάνων ο οργανισμός στοχεύει στην αύξηση των δοτών και έτσι στην προσφορά ελπίδας για ζωή.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται στον τόπο μας ενισχύοντας μέσω των Κέντρων Νεότητας και των μελών τους το εθνικό μητρώο εθελοντών δωρητών.

Η εκστρατεία υλοποιείται με δύο κυρίως τρόπους:

  • Μέσω της ιστοσελίδας του ΚΟΚΕΝ θα παρέχονται όλες οι πληροφορίες και ηλεκτρονικά έντυπα για όποιο νέο ή νέα επιθυμεί να εγγραφεί ως δότης οργάνων.
  • Οι λειτουργοί νεολαίας του ΚΟΚΕΝ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων Κύπρου θα συντονίσoυν ενημερωτικές επισκέψεις ειδικών και εθελοντών σε Κέντρα Νεότητας που το επιθυμούν ώστε συλλογικά και συντονισμένα να εγγραφούν νέοι δότες οργάνων.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται εθελοντικά, χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Είναι πράξη ανθρωπισμού και ανθρώπινης αλληλεγγύης!

Η μεταμόσχευση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Επιθυμώ να εγγραφώ ως δότης οργάνων

Πράξη ανθρωπισμού

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ

ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Παρακαλώ στείλτε την εγγραφή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση TransplantDonor@moh.gov.cy , ή ταχυδρομήστε την στη διεύθυνση: Εθνικό Μητρώο Δοτών Οργάνων, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Παλαιός Δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού, Αρ. 215, 2029 Στρόβολος.

Θα σας σταλεί επιστολή επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Μητρώο. Το Μητρώο δημιουργήθηκε με βάση τον Νόμο 127/2012 της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι το μοναδικό αρχείο για την καταγραφή της δεδηλωμένης επιθυμίας για δωρεά οργάνων μετά θάνατον για μεταμόσχευση. Η συγκατάθεσή σας μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε επιθυμείτε.

Διοργάνωση ενημερωτικής επίσκεψης

Συλλογική Προσπάθεια

Αν σας ενδιαφέρει να οργανώσετε το πρόγραμμα παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία του ΚΟΚΕΝ και τον λειτουργό νεολαίας Στέλιο Τζίβα στο τηλ. 22 323260 / stelios.tzivas@cyprusyouth.org.

Απαιτείται ελάχιστος αριθμός 30 ατόμων για την διοργάνωση ενημερωτικής επίσκεψης. Θα θέλαμε επίσης να έχετε 2-3 προτεινόμενες ημερομηνίες. 

Κάθε ενημερωτική επίσκεψη έχει διάρκεια περίπου μία ώρα.

Αρέσει σε %d bloggers: