Αποκατάσταση της περιοχής Σολέας

Δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή Σολέας αυτό το καλοκαίρι, μας άφησαν πάνω από 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης Γης και δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες. Κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας, πολλά οργανωμένα σύνολα και πολίτες έτρεξαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση, αλλά και να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη. Έχοντας συμμετέχει στην κατάσβεση, οι Φίλοι της Γης, παρατήρησαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, και συνειδητοποίησαν την τεράστια προσπάθεια που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της περιοχής.

Με τη βοήθεια ενεργών μελών, εθελοντών και ευσυνείδητων δασκάλων Yoga, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις οικονομικής υποστήριξης Υοga For Solea Valley, για αποκατάσταση των καμένων περιοχών,  μέσω των οποίων συγκεντρώθηκε το χρηματικό ποσό των 1511 ευρώ.  Για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων, αρχικά οι Φίλοι της Γησ πήραν απόψεις από τα μέλη για δράσεις και ενέργειες τις οποίες θα ήθελαν να υποστηρίξουν και ακολούθως ήρθαν σε επαφή με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Τάκη Τσιντίδη για θέματα καθοδήγησης και συντονισμό των ενεργειών μας. Οι Φίλοι της Γης, αναγνωρίζουν πως οι όποιες εθελοντικές ενέργειες πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση της περιοχής πρέπει να είναι υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Δασών, το οποίο γνωρίζει τις ανάγκες της κάθε δασικής περιοχής και έχει την ευρύτερη επίβλεψη όλων των εργασιών.

H πρώτη δράση των Φίλων της Γης είναι η ενίσχυση των αντιδιαβρωτικών μέτρων και έργων που γίνονται στην περιοχή, που είναι το πιο σημαντικό βήμα και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Η επόμενη δράση που υποδείχτηκε από το Τμήμα Δασών είναι η δημιουργία μικροκαταφυγίων και φωλιών για την άγρια πανίδα του Τροόδους, σε συγκεκριμένες περιοχές που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας υποστηρίζει τη Δράση αυτή των Φίλων της Γης, και γι’ αυτό το λόγο, καλούμε τα μέλη μας (αλλά και άλλους συμπολίτες μας, οργανωμένα σύνολα κ.α.), στη δημιουργία ομάδας εθελοντών, όπου με υπόδειξη του Τμήματος Δασών θα μπορεί, ημέρα Κυριακή, να εργαστεί για την αποκατάσταση δομών και δημιουργία μικρών αυλακιών τα οποία θα συγκρατούν το έδαφος από τις βροχές.

Οι εθελοντές δεν χρειάζεται να είναι εξειδικευμένοι, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σκληρή δουλειά και εργασία. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους σκληρά γάντια, μακριά ρούχα, άρβυλα, και καπέλα για τον ήλιο και να είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για περίπου 6 ώρες εντός των καμένων περιοχών. Για τα υλικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους δείτε τη δήλωση συμμετοχής.

Οι εθελοντές θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν την δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ και οι Φίλοι της Γης θα επικοινωνήσουν μαζί σας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για τα μεταφορικά.

 

Αρέσει σε %d bloggers: