Έκθεση φωτογραφίας ”Νέοι και Παράδοση”

Φωτογραφίζουμε τα χωριά της Πάφου, Γνωρίζουμε την Παράδοση

Τα κέντρα Νεότητας Πάφου, μέλη του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας διοργανώνουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Νέοι και Παράδοση», η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:30, στο Τεχνόπολις 20.
Η έκθεση είναι απόρροια μιας σειράς ξεναγήσεων που έγιναν από εθελοντές, μέλη των κέντρων νεότητας Τσάδας, Κονιών, Σαλαμιούς, Κουκλιών, Παναγιάς και Στατού – Αγίου Φωτίου. Το κάθε κέντρο νεότητας, από τα 6 συνολικά κέντρα που λαμβάνουν μέρος, ανέλαβε την πραγματοποίηση μιας φιλοξενίας – ξενάγησης στο χωριό του. Η ξενάγηση έγινε στα σημαντικότερα πολιτισμικά ή ιστορικά σημεία του κάθε χωριού καθώς και σε σημεία θέας, ενώ ταυτόχρονα έγινε και φωτογραφική καταγραφή προσώπων και χώρων από κάθε χωρίο.

Η δράση ‘Φωτογραφίζουμε τα χωριά της Πάφου, Γνωρίζουμε την παράδοση’ τέθηκε ως ένας στόχος πρόκληση για τους νέους της επαρχίας Πάφου. Η ιδέα προέκυψε γιατί οι εθελοντές ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν δεσμούς συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ τους αλλά και να μετέχουν στην κουλτούρα της Κύπρου, βιώνοντας ο καθένας ξεχωριστά την φιλοξενία σε διάφορα χωριά της Κύπρου και γνωρίζοντας το πολιτισμικό τοπίο από το οποίο προέρχονται οι εθελοντές των κέντρων νεότητας. 

Οι νέοι εθελοντές βίωσαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα φιλοξενίας από ανθρώπους της παράδοσης και των χωριών της Πάφου, έθεσαν τις βάσεις για συνεργασία και αλληλεπίδραση και οι εικόνες που προέκυψαν είναι το υλικό της έκθεσης φωτογραφίας ‘’Νέοι και Παράδοση’’.  Η έκθεση φωτογραφίας συμβάλλει στην προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης και προβάλλει τα ήθη και έθιμα των χωριών της Πάφου. Είναι επίσης και μια πρωτοβουλία που εμπλέκει τους νέους να δραστηριοποιηθούν, να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα μέσα όπως είναι το κινητό τηλέφωνο και η φωτογραφική μηχανή για να καταγράψουν και να προωθήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών της Κύπρου, επαγγέλματα και πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το κομμάτι αυτό μέσα από την δική τους οπτική γωνία.

Οι ξεναγήσεις αυτές άρχισαν από τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017. Την δράση πραγματοποίησαν τα κέντρα νεότητας Τσάδας, Κονιών, Σαλαμιούς, Στατού-Αγίου Φωτίου, Παναγιάς, Κουκλιών με την συμμετοχή του κέντρου νεότητας Νικόκλειας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την έπαρχο Πάφου κα Μαίρη Λάμπρου, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:30 στο Τεχνόπολις 20 και θα ακολουθήσει δεξίωση.

Διάρκεια έκθεσης: 19 – 26 Ιανουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 17:00 – 19:00 & Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00

 

 

 

Leave a Reply

Αρέσει σε %d bloggers: