”Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης” – Δωρεάν Διαδικτυακά Εργαστήρια

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη διαχείρισης του Προγράμματος «Co-creating Media Literate Youth».

Στόχος του Προγράμματος είναι να συμβάλει στη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως. Προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις έχουν την ικανότητα να πολώσουν και να διχάσουν την κοινή γνώμη, να προωθήσουν τον βίαιο εξτρεμισμό και την ρητορική μίσους και, συνεπώς, να υπονομεύσουν την δημοκρατία και να μειώσουν την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό,  το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την πραγματοποίηση 10 εργαστηρίων (workshops)  τα οποία θα εστιάζουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθώς και δεξιοτήτων γνώσεων στα μέσα επικοινωνίας όπως είναι εργαλεία ελέγχου και επαλήθευσης στοιχείων. Επιπλέον, σε συνεργασία με οργανισμούς, το ΣυΝΚ σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους νέους και τις νέες στον εντοπισμό και την καταπολέμηση δημοφιλών παρανοήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με κοινωνικές ομάδες και άλλα θέματα επικαιρότητας, όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων, η ρητορική μίσους, τα θέματα φύλου, τα θέματα κλιματικής αλλαγής, τα οικονομικά ζητήματα και τα θέματα δημοκρατίας.  

Τα 10 εργαστήρια διδασκαλίας κριτικής σκέψης και γνώσεων στα μέσα επικοινωνίας θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω zoom στο διάστημα Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021 και είναι ανοικτά για συμμετοχή τόσο σε νέους/νέες όσο και στο ευρύτερο κοινό και θα προσφέρονται δωρεάν. Όσοι/όσες συμμετέχουν  ενεργά σε τουλάχιστον 8 από τα 10 εργαστήρια θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και θα έχουν προτεραιότητα στη συμμετοχή στα δύο μικρά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν για την συγγραφή της εργαλειοθήκης επαλήθευσης ειδήσεων (toolkit) και του Εγγράφου Πολιτικής (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2021), με πλήρη κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής τους (περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω). 
 
Δείτε αναλυτικά τα 10 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν, τους εισηγητές και εισηγήτριες της κάθε θεματικής καθώς επίσης τις ημερομηνίες πραγματοποίησής τους.
 

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, 18:00-19:30
Δημοσιογραφική δεοντολογία – Αλήθεια – Παραπληροφόρηση – Χαλκευμένες ειδήσεις  Μέρος Α΄
Δρ. Γιώργος Παυλίδης, διδάκτωρ Δημοσιογραφίας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-19:30
Δημοσιογραφική δεοντολογία – Αλήθεια – Παραπληροφόρηση – Χαλκευμένες ειδήσεις  Μέρος Β’
Δρ. Γιώργος Παυλίδης, διδάκτωρ Δημοσιογραφίας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
 
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-20:00
Verification tools 
Μάριος Ρούσσος, Δημοσιογράφος
 
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-20:00
Fake news εν καιρώ πανδημίας
Μάριος Ρούσσος, Δημοσιογράφος
 
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-19:30
Το φύλο στα ΜΜΕ: στερεότυπα και εναλλακτικές απεικονίσεις
Μαρία Αγγελή, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (
MIGS)
 
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, 17:30-19:30
«H κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή» και άλλες ιστορίες παραπληροφόρησης
Νατάσσα Ιωάννου, Φίλοι της Γης (FOE)
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, 18:00-19:30
Αναπαραστάσεις της έμφυλης βίας στα ΜΜΕ
Μαρία Αγγελή, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (
MIGS) 
 
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, 18:00-20:00
Fake News στον Κόσμο της Οικονομίας
Μάριος Ρούσσος, Δημοσιογράφος
 
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, 18:00-19:30
Παραπληροφόρηση και στερεότυπα για ΛΟΑΤΙ άτομα στα ΜΜΕ
Μέλος του ACCEPT CY
 
Ιανουάριος 2021 (date/time tbc)
“How misinformation and propaganda affect democracy and international relations”
Ομιλητής/τρια tbc
 
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον σύνδεσμο εδώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 στις 17:00. 
Οι ενδιαφερόμενοι/μενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε όσα εργαστήρια θέλουν. Σε περίπτωση που συμμετέχουν σε τουλάχιστον 8 σεμινάρια, θα λάβουν Πιστοποιητικό Συμεμτοχής. Πριν την έναρξη του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα λαμβάνουν μέσω email τον σύνδεσμο zoom για την συμμετοχή τους στα εργαστήρια. 
 
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Cocreating Media Literate Youth» χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την στήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Horizon 2020, ως μέρος του Προγράμματος «CoInform».